خم کاری ورق آلومینیوم چیست و چه مزایایی دارد؟
از جمله عملیاتی که در صنعت فولاد صورتگرفته و اهمیت زیادی هم دارد خم کاری ورق آلومینیوم و دیگر ورقهای فولادی است. مزایای خمکاری ورق آلومینیوم و دیگر فلزها موجب شده این روش برای تولید قطعات موردنیاز در صنایع مهم و وابسته صورت گیرد. این صنایع شامل مواردی همچون ساختمانسازی، الکترونیک، ساخت ماشینآلات، ساخت کشتی و… هستند. از اسم این صنایع مشخص است که اهمیت زیادی داشته و تأمین قطعه برای آنها بسیار ضروری است. برای آشنایی بیشتر با روش های خمکاری ورق آلومینیوم تا انتهای این مقاله از نورد پارس همراه ما باشید.
خم کاری ورق آلومینیوم چیست؟
لازم است بدانید به فرآیندی که طی آن ورق آلومینیوم از طریق اعمال فشار دچار تغییر شکل میشود را فرایند خم کاری ورق آلومینیوم میگویند. در عملیات خم کاری به کمک دستگاههای مختلف و مخصوص خم کاری، ورقهای آلومینیومی را تحت فشار قرار داده و ورقهایی که تحت فشار قرار گرفتهاند در اثر آن خم شده و زاویهدار میشوند. باتوجهبه مزایای خمکاری ورق آلومینیوم، میزان فشار اعمال شده جهت خمکردن ورقههای مذکور بر اساس ضخامت و سایر خصوصیاتی که دارند متفاوت است.
بهعبارتدیگر این میزان فشار توسط متخصصان این حوزه تشخیصدادهشده و به دستگاهها اعمال میشود. لازم به ذکر است که در فرآیند خمکاری دمای موردنیاز جهت خمکردن ورقه را نیز در نظر میگیرند. در حقیقت دمای موردنیاز توسط متخصصان و مهندسین مربوطه بر اساس ویژگیهای فلزات تشخیصداده میشود.
همچنین تصمیمگیری آن که کدام ورقهها را در دمای کمتر و کدام یک را در دمای بیشتر خم کنند بر عهده آنان است. در فرآیند خم کاری ورق آلومینیوم برای تولید قطعات زاویهدار از دستگاهی استفاده میکنند که پرسی است. در بین فلزات موجود آلومینیوم دارای مزیتی است که آن را از سایرین جدا مینماید و آن حفظ استحکام خود حین اعمال فشار است. به دلیل همین مزیت است که از آلومینیوم بهوفور در صنعت و ساختمانسازی استفاده میشود.
مزایای خمکاری ورق آلومینیوم
بهطورکلی خم کاری ورق آلومینیوم دارای مزایای بسیار و برتریهای زیادی در مقابل سایر فلزات است. در این قسمت به برخی از مهمترین مزایای خمکاری ورق آلومینیوم اشاره شده است.
- یکی از مهمترین این مزیتها این است که روشی تقریباً مقرونبهصرفه برای استفاده در سطح گسترده و تولید قطعات مختلف است.
- آن دسته از محصولاتی که از طریق خمکاری تولید میشوند عموماً سبک بوده و از انعطافپذیری بالایی برخوردار هستند. این موضوع سبب میشود تا از آنها در صنایع مختلف بهره گرفته و با کاربردهای گستردهای که دارند بسیاری از نیازهای صنعت و ساختمانسازی به فلزات برطرف شود.
- استفاده از ورقهای آلومینیومی که خمکاری شدهاند تنها محدود به صنعت و ساختوساز نبوده و در معماریهای معروف جهان که در آن ساختمان و بنا نیاز به ماندگاری بسیاری دارند نیز از این فلز استفاده کردهاند.
- ویژگیهای منحصربهفرد آلومینیوم موجب شده تا از آن بهوفور در صنایع مختلف از جمله الکترونیک، یخچالسازی، ساختمانسازی، باکس آلومینیومی و… استفاده گردد.
- ورقهای خمکاری شده آلومینیومی موجب سرعت در تولید و ساختوساز قطعات شده و زمان انجام کار را کوتاهتر میکنند.
- اصولاً قطعات تولید شده توسط خمکاری ورقهای آلومینیومی بادقت زیادی همراه هستند.
- همچنین ورقهای آلومینیومی از نظر ساختار متنوع بوده و زاویهبندی آنها به اشکال گوناگون و خاصی صورت میپذیرد.
- علاوه بر اینها از ورقهای آلومینیومی به علت افزایش سرعت ساخت قطعات فلزی بهوفور برای تولید انواع صندلیهای فلزی و دربهای امنیتی استفاده میشود.
قالب ها و روش های خم کاری ورق های آلومینیومی
اصولاً برای آن که ورقهای آلومینیومی خمکاری شده و به شکل موردنظر تبدیل شوند از روشها و قالبهای خاصی استفاده میشود. این روشها عموماً جهت تولید طیف وسیعی از محصولات برای بهرهگیری در کاربردهای متنوع و در صنایع مختلف است. شایانذکر است که هر کدام از روشهای خم کاری ورق آلومینیوم دارای مزایا و معایب خاص خود هستند که قابلبررسی است. قالبهای خمکاری ورق آلومینیوم به شرح بیان شده در زیر هستند:
1. خم کاری ورق آلومینیوم با قالب U
یکی از روش های خمکاری ورق آلومینیوم استفاده از قالب U است. درواقع برای شکل U بخشیدن به ورق آلومینیومی از قالب سیلندر استفاده شده و بهوسیله آن شکلدهی به ورق آلومینیومی اتفاق میافتد. دقت داشته باشید که شاید با استفاده از این روش بهتر بتوان از مزایای خمکاری ورق آلومینیوم بهره برد.
2. خمکاری ورق آلومینیوم با قالب V
بهتر است بدانید که از قالب V جهت خمکردن ورق آلومینیومی و ایجاد زاویه ۹۰ درجه استفاده میشود. ابزارها و دستگاههای بهکار گرفته شده در این روش از خم کاری ورق آلومینیوم دستگاه پانچ و قالب هستند که توسط متخصصان مورداستفاده قرار گرفته و در حقیقت این روش رایجترین روش موجود است. این نوع خمکاری ورق آلومینیوم دارای سه دسته خمکاری کفی و سه نقطهای، خمکاری هوایی و خمکاری حلقه زنی یا ضرب سکهای است.
3. خمکاری ورق آلومینیوم به روش پرس پرک
اصولاً در این روش، خم کاری ورق آلومینیوم توسط تنشهای کششی انجام میشود. در حقیقت برای خمکاری ورق آلومینیوم با این روش از دستگاههای پرس مخصوص جهت خمیدگی ورقها استفاده میشود؛ اما لازم است توجه داشته باشید که میزان و سطح تنش باید مشخص و از پیش تعیین شده باشد.
همچنین ذکر این نکته نیز الزامی است که ورقهای آلومینیومی در این روش برای خمشدن از خود مقاومت زیادی نشان میدهند؛ اما راهحلی که برای حل این مشکل اندیشیده شده است خمکردن بیش از حد ورق است که باعث میشود نهایتاً سطح زاویه خمش مناسب به وجود آید.
4. خمکاری ورق آلومینیوم به روش رولی یا فرمی
روش رولی یا فرمی روشی دیگر برای خم کاری ورق آلومینیوم است که باظرافت و حساسیت بالا انجام میشود. در واقع برای استفاده از این روش خمکاری از رولی که دارای جنس پلاستیک یا یورتان است استفاده میشود. لازم به ذکر است که ورقهای تولید شده توسط این روش خمیدگی نداشته و به شکل U تولید میشوند.
جمعبندی
با توجه به مطالب بیان شده خم کاری ورق آلومینیوم یکی از مهمترین فرایندهای صنعتی است که به علت خواص منحصربهفرد آلومینیوم مانند شکلپذیری، وزن سبک و مواردی مانند این انجام میشود. از جمله مزایای خمکاری ورق آلومینیوم این است که با استفاده از این تکنیک میتوان ورق آلومینیوم را با زاویههای مختلف یا به شکلهای گوناگون تولید کرد.
همانطور که اشاره شد روش های خمکاری ورق آلومینیوم زیاد هستند که باتوجهبه کاربری موردنظر از هر یک از روشهای بیان شده در بالا استفاده میشود. در واقع هنگام خمکردن آلومینیوم باید به مسائلی مانند نوع ورق، زاویه خم و شعاع خم کاری توجه کرد. اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره فرایندهای صنعتی و محصولات فولادی به دست آورید پیشنهاد میکنیم از طریق شماره تماس با ما با کارشناسان مجموعه نورد پارس در ارتباط باشید.
- دسته بندی: مقالات علمی
- تگ ها:
- تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۹/۲۹