کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم در ساختمان‌ سازی

کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم باعث شده است که امروزه این ورق در صنعت ساختمان دارای بازار مهمی باشد. آلومینیوم دارای ویژگی‏های منحصربه‌فردی بوده که موجب شده موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی روز به روز افزایش یابد و از آن استفاده‌های بسیاری صورت گیرد.

اصولا سهم آلومینیوم در صنایع مختلف بسیار متفاوت است؛ اما باید گفت که بیشترین سهم آن در ساختمان‏سازی و خودروسازی است. در واقع امروزه حدود 35 درصد از آلومینیوم تولیدی دنیا در صنایع ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که بیشترین سهم مربوط به این دو حوزه است. برای آشنایی با مهم ترین کاربرد آلومینیوم در ساختمان سازی تا انتهای این مقاله از نورد پارس همراه ما باشید.

آلومینیوم چیست؟

قبل از آشنایی با کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم لازم است که با تعریف ورق آلومینیوم آشنا شوید. به طور کلی آلومینیوم خالص، نرم و ضعیف است؛ اما می‌تواند آلیاژهایی را با مقادیر کمی از مس، منیزیوم، منگنز،سیلیکون و دیگر عناصر به‌وجود آورد که این آلیاژها ویژگی‌های مفید گوناگونی دارند. در حقیقت عناصر تشکیل دهنده و منحصربه‌فرد آلومینیوم و همچنین خواص عالی آن سبب شده است این فلز یکی از پرکاربردترین مواد صنعتی و ساخت مصالح محسوب گردد. جرم سبک، استحکام، وزن و مقاومت بالا در مقابل خوردگی و زنگ‌زدگی آلومینیوم را تبدیل به یک فلز عالی نموده است.

علاوه بر این، آلومینیم قابلیت بازیافت داشته و با محیط زیست سازگار است. یکی از مهم‌ترین ویژگی های آلومینیم که به مرور باعث شده است که موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی افزایش یابد دوام  و ماندگاری بالای آن است. این ویژگی سبب می‌شود آلومینیوم سال‎ها بدون پوسیدگی کار کند. در کل هر نوع فلز یا به‏طور کلی‌تر هر ماده‏ای باتوجه‌به خواص و ویژگی‏های خاص خود در صنایع مختلف کاربرد متفاوتی دارد.

آلومینیوم نیز باتوجه‌به خواص ویژه خود در صنایع بسیار گوناگونی از جمله صنعت ساختمان سازی استفاده شده است؛ اما آنچه به کاربرد آلومینیوم در صنایع مختلف اهمیت می‏بخشد خواص منحصربه‌فرد این فلز ارزشمند است. مهم ترین آلیاژهای آلومینیوم باتوجه‌به داشتن خواص ویژه و متفاوت خود در صنایع مختلفی مانند هوافضا، حمل‌ونقل، خودروسازی، صنایع بسته‏بندی، صنایع الکتریکی، صنایع ساختمانی و بسیاری از سایر صنایع کاربرد فراوانی دارند و به‏عنوان یکی از اقلام مصرفی این صنایع محسوب می‌شوند.

چرا از آلومینیوم در صنعت ساختمان سازی استفاده می‌شود؟

 

کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم؛ چرا از آلومینیوم در صنعت ساختمان سازی استفاده می‌شود؟

همان طور که می‌دانید فلز آلومینیوم بعد از آهن از پرکاربردترین فلزها در صنایع مختلف بوده و یکی از صنعت‌هایی که خیلی زیاد در آن از آلومینیوم استفاده می‌شود صنعت ساختمانی است. در واقع موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی بسیار زیاد به چشم می‌خورد. یکی از دلایل مهمی که کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم در ساختمان سازی را زیاد کرده، سبکی این ورق و مقاومت بالای آن در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی و عایق بودن این فلز در برابر گرما و سرما است.

در حقیقت یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌توان با استفاده از آلومینیوم درب و پنجره‌های مناسبی ساخت مقاومت بالای آن در برابر فشار است که می‌تواند وزن زیادی را تحمل کند. همان‌طورکه اشاره شد یکی از دلایل اصلی استفاده از آلومینیوم در صنعت ساختمان سازی وزن سبک این فلز است. آلومینیوم به طور معمول سبک‌تر از فولاد و دیگر فلزات است و این ویژگی باعث می‌شود که کاربردهای صنعتی آلومینیوم در ساخت و ساز ساختمان‌های بلند افزایش یابد.

همچنین این ویژگی سبب کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و نصب نیز می‌شود. در نتیجه این ماده باعث کاهش هزینه‌ها و افزایش عمر مفید ساختمان‌ها می‌شود و به عنوان یک گزینه پایدار و محیط‌زیستی مورد توجه قرار می‌گیرد.

مهم ‌ترین موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی

همان‌طورکه اشاره شد آلومینیوم یکی از فلزات مهم و گسترده‌ای است که در صنایع مختلف استفاده می‌شود. یکی از اصلی‌ترین کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم، در صنعت ساختمان سازی است. در حقیقت این فلز به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردش همچون سبکی، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت بازیافت و قابلیت ساختاردهی آسان در ساخت و سازهای مختلف به کار می‌رود.

یکی از مهم‌ترین موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی، ساخت قطعات و سیستم‌های نورپردازی است. در واقع اسلب آلومینیوم به علت وزن سبک و قابلیت ساختاردهی آسان به عنوان یک جایگزین مناسب برای فلزات سنگین مانند فولاد در ساختارهای نورپردازی استفاده می‌شود. همچنین این فلز دارای قابلیت انعطاف‌پذیری بالا بوده و امکان تولید قطعات نورپردازی با اشکال مختلف را نیز فراهم می‌کند.

علاوه بر این‌، آلومینیوم نقش مهمی در ساخت‌وسازهای نوارهای نوری و پنجره‌های ساختمانی نیز دارد. اصولا این فلز باکیفیت به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و اکسیداسیون مانع از زنگ‌زدگی و فرسایش می‌شود و به عنوان یک مواد ساختمانی مورد توجه قرار می‌گیرد. در ادامه به برخی از مهم‌ترین کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم در صنعت ساختمان سازی اشاره شده است.

کاربرد آلومینیوم در ساخت درب و پنجره

1. کاربرد آلومینیوم در ساخت درب و پنجره

مهم‌ترین و قدیمی‌ترین موارد استفاده و کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم در ساختمان سازی مربوط به ساخت درب و پنجره آلومینیومی است. به دلیل مقاومت بالای پروفیل آلومینیوم در برابر فشار، از مدت‌ها پیش از این مقطع جهت ساخت درب و پنجره آلومینیوم استفاده می‌شده است. همچنین یکی دیگر از علل این موضوع عدم به وجود آمدن ترک و شکستگی بعد از تحمل نیروهای جانبی است. درب و پنجره‌های ترمال بریک یا گرمابند نسل جدید درب و پنجره‌های آلومینیومی است که دارای مقاومت بالایی در برابر نفوذ سرما و گرما به داخل ساختمان هستند.

به عبارت دیگر پروفیل‌هایی که در ساخت درب و پنجره‌های گرمابند به کار رفته به نحوی طراحی شده‌اند که سرعت انتقال حرارت از آن‌ها به نصف پروفیل‌های آلومینیوم قدیمی می‌رسد. استفاده از درب و پنجره‌های گرمابند موجب صرفه‌جویی در مصرف انرژی در فصول سرد و گرم می‌شوند. جدای از این قابلیت‌ها این نوع درب و پنجره‌ها نوعی عایق صوتی نیز به شمار می‌آیند و انتخابی مناسب برای مدارس، فرودگاه‌ها و بیمارستان‌ها محسوب می‌شوند.

2. کاربرد آلومینیوم در نمای ساختمان

یکی دیگر از متداول‌ترین موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی مربوط به ساخت نماهای مدرن برای ساختمان‌ها است. در واقع کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم به این دلیل روز به روز درحال گسترش است که این ورق در عین انعطاف‌پذیری بالا مقاومت بالایی نیز دارد. در نتیجه این موضوع باعث می‌شود که دست معمار در طراحی اشکال و طرح‌های خاص باز باشد.

همچنین نماهای طراحی شده با این ورق سبک بوده و استفاده از آن‌ها منجر به ایجاد بار اضافی برای سازه نمی‌شود. علاوه بر این، حمل‌ونقل آسان ورق آلومینیوم نیز سرعت اجرای این نوع از نما را بالا می‌برد. از نظر زیبایی نیز مقاومت ورق آلومینیوم در برابر رطوبت و اشعه آفتاب موجب می‌شود که زیبایی نما تا سال‌ها حفظ گردد.

3. سقف‌ های کاذب آلومینیومی

از دیگر کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم در ساختمان سازی می‌توان به تولید سقف‌های کاذب اشاره کرد. نیاز فروشگاه‌های ساختمانی بزرگ، هتل‌ها و بیمارستان‌ها به محیطی آرام و زیبا، نیاز استخرها و محیط‌های مرطوب به سقف‌های با مقاومت به خوردگی بالا سبب شده تا آلومینیوم این بار خود به شکل سقف‌های کاذب ( دامپا و تایل) کناره‌ها و سایبان‌ها در عرصه ساختمان ورود نماید.

انواع سقف‌های کاذب با طرح‌های مختلف با لایه پشم سنگ همراه که این سقف‌ها را به عایقی مناسب تبدیل می‌کند در بناهای مختلف به‌کار می‌روند. از جمله مزایای سقف‌های کاذب تهیه شده با ورق آلومینیوم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دامنه مصرف وسیع
  • ظاهری آراسته و دکوراتیو
  • آکوستیک
  • غیرقابل اشتعال
  • قابلیت نصب سریع
  • دسترسی ساده و سریع به تجهیزات پشت سقف
  • تنوع و زیبایی رنگ و دوام

مجموع این خواص باعث شده تا این نوع سقف‌ها مناسب برای استفاده در مراکز صنعتی، بیمارستان‌ها، هتل‌ها، استخرها و محیط‌های مرطوب، سالن‌های ورزشی و حتی فضاهای باز مثل سقف پمپ بنزین باشند.

مزایای استفاده از فلز آلومینیوم در ساختمان سازی

مزایای استفاده از فلز آلومینیوم در ساختمان سازی

با توجه به کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم، لازم است بدانید که گسترش موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی سبب شده تا این ورق یکی از بهترین گزینه‌ها برای جانشینی فولاد در صنعت ساخت‌وساز باشد. آلومینیوم همان مقاومتی که فولاد برای ساخت یک سازه ایمن فراهم می‌کند را با وزن کمتر تأمین خواهد نمود. بد نیست بدانید با وجود این که آلومینیوم فراوان‌ترین فلز در پوسته زمین است؛ اما استخراج مستقیم آن امکان‌پذیر نیست و باید آن را از سنگ‌های معدنی همچون سنگ بوکسیت استخراج کرد.

به همین علت قیمت بالای آلومینیوم در مقایسه با قیمت آهن باعث شده که در حال حاضر کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم در ساختمان‌سازی کمتر شود. اگر قیمت فعلی فلز آلومینیوم را در نظر نگیریم می‌توان گفت که استفاده از آن مزایای زیادی دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره شده است:

  • ورق آلومینیوم قابل بازیافت است و فرایند بازیافت آن به انرژی کمی نیاز دارد. به همین دلیل به محیط‌زیست آسیب نمی‌زند.
  • فلز آلومینیوم خاصیت شکل‌پذیری بالایی دارد و انعطاف‌پذیر است.
  • رنگ ورق آلومینیوم در مجاورت تابش آفتاب، تغییر نمی‌کند.
  • آلومینیوم دوام بسیار بالایی دارد و در برابر فشار و انقباض دچار شکستگی و ترک نمی‌شود.
  • سبک بودن وزن این فلز باعث می‌شود که حمل‌ونقل آن آسان باشد و کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم را افزایش می‌دهد.
  • مقاومت بالا و وزن پایین، آلومینیوم را تبدیل به یک فلز ضد زلزله نموده است.
  • ورق آلومینیوم مقاومت بالایی در برابر اشتعال دارد.
  • سطح آلومینیوم دارای لایه‌ای از اکسید طبیعی است که از زنگ زدن آن جلوگیری می‌کند.

جمع‌بندی

کاربردهای صنعتی ورق آلومینیوم در ساختمان سازی موضوع اصلی بحث ما در این مقاله بود و امیدواریم که توانسته باشیم در این جهت مطالب و اطلاعات مفید و سودمندی را در خصوص مهم‌ ترین کاربرد آلومینیوم در ساختمان سازی به شما ارائه کرده باشیم. همان‌طورکه اشاره شد از جمله موارد استفاده از آلومینیوم در ساختمان سازی می‌توان به استفاده از آن در ساخت قطعات و پنجره‌ها، سیستم‌های نورپردازی، سیستم‌های نگهداری حرارت و صوت و همچنین در ساخت بنرها و سازه‌های بزرگ‌تر اشاره کرد.

لازم به ذکر است که آلومینیوم جزء دومین فلزهای پرکاربرد در دنیای ساخت‌وساز محسوب می‌شود و طبق تحقیقات و محاسبات انجام شده به این موضوع پی برده‌اند که چیزی در حدود 3 درصد از آلومینیوم در این صنعت استفاده می‌شود. در نهایت اگر می‌خواهید سازه شما در برابر بلاهای طبیعی مانند زلزله مقاوم باشد، وزن کمی داشته باشد، ظاهر زیبا و در عین حال بازدارنده اتلاف انرژی باشد کاربرد آلومینیوم در صنعت را جدی بگیرید.

برای خرید ورق‌ها و پروفیل‌های آلومینیوم به سایت‌های معتبر و خوشنام در این زمینه همچون نورد پارس مراجعه کنید تا بتوانید تجربه خریدی اقتصادی و باکیفیت را برای خود رقم بزنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت انواع ورق الومینیوم می‌توانید از طریق تماس با ما با کارشناسان ما در نورد پارس در ارتباط باشید.

 

 

مقالات مشابه