چالش های واردات آلومینیوم خام و تأثیر آن بر صنعت نورد داخلی

صنعت آلومینیوم از مهم‌ترین صنایع جهانی است و دراین‌بین چالش های واردات آلومینیوم خام می‌تواند بر تولید داخلی و صنعت نورد داخلی تأثیر بگذارد. آلومینیوم از فلزات مهم و استراتژیک در صنایع مختلف است و نقش مهمی در توسعه صنعتی کشورهای مختلف دارد. برای کشور ایران مشکلاتی مانند تأمین مواد اولیه و تأمین انرژی موجب عقب‌ماندگی و ضعف در این صنعت شده و چالش‌های متعددی را برای صنعت آلومینیوم و صنایع وابسته به آن پدید آورده است.

تاثیر چالش های واردات آلومینیوم بر نورد داخلی مانند کاهش ظرفیت تولید یکی دیگر از مشکلاتی است که در داخل کشور با آن روبرو هستیم. علاوه بر این، تعرفه های گمرکی ورق آلومینیوم بر نوسانات قیمت این فلز تأثیر می‌گذارد. در این مقاله از شرکت صنعتی تجاری طلوع نورد پارس به بررسی چالش های واردات آلومینیوم خام می‌پردازیم.

آلومینیوم و صنعت نورد

آلومینیوم و صنعت نورد

فلز آلومینیوم مهم‌ترین و پرکاربردترین فلز در صنایع مختلف است. آلومینیوم با داشتن ویژگی‌های منحصربه‌فرد مانند وزن سبک، مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی و خوردگی اهمیت زیادی در صنعت و اقتصاد کشور دارد. نوردکاری فلزات و از جمله نورد آلومینیوم از فرایندهای مهم در این صنعت است که طی آن اسلب‌های آلومینیوم ریخته‌گری برای استفاده در صنایع مختلف مانند کاربرد آلومینیوم در بسته بندی، خودروسازی و… آماده می‌شوند. به دلیل بسیاری از مشکلات موجود در صنعت آلومینیوم، ایران بخش زیادی از شمش آلومینیوم را از خارج وارد می‌کند و دراین‌بین با چالش های واردات آلومینیوم خام روبرو هستیم.

این موضوع می‌تواند بر صنعت نورد داخلی تأثیر بگذارد. کاهش ظرفیت تولید نورد یکی از نمونه‌های تاثیر چالش های واردات آلومینیوم بر نورد داخلی است. در فرایند نورد آلومینیوم ورق‌ها یا شمش‌های آلومینیومی تحت حرارت و فشار قرار گرفته و به اندازه، شکل و ضخامت‌های موردنظر درمی‌آیند. چالش های واردات آلومینیوم خام بر صنعت نورد داخلی تأثیر می‌گذارد.

محصولات نورد آلومینیوم در صنایع مختلف مانند صنایع غذایی، هوافضا، خودروسازی و… کاربرد گسترده دارند. نورد آلومینیوم به دو صورت نورد سرد یا نورد گرم انجام می‌شود و تفاوت بین آن‌ها مربوط به دمای انجام این فرایند است. در فرایند نورد گرم عملیات در دمای بالاتر از تبلور مجدد انجام می‌شود؛ ولی در نورد سرد دمای موردنیاز برای انجام فرایند پایین‌تر از دمای تبلور مجدد است.

چالش های صنعت آلومینیوم در ایران

علاوه بر چالش های واردات آلومینیوم خام، در داخل کشور نیز این صنعت با دشواری‌هایی روبه‌رو است. باوجود ذخایر قابل‌توجه آلومینیوم در ایران به دلیل قرارگیری در فهرست تحریم‌های بین‌المللی کشور نمی‌تواند از ظرفیت‌های استراتژیک خود استفاده کند. برخی از چالش‌های صنعت آلومینیوم در کشور عبارت‌اند از:

  • عرضه نامتوازن آلومینیوم
  • کمبود سرمایه لازم
  • ظرفیت بسیار پایین تولید آلومینیوم در ایران
  • کمبود تولید و عرضه مواد اولیه تولید آلومینیوم
  • سیاست‌گذاری‌های نادرست در داخل کشور

چالش های واردات آلومینیوم خام

صنعت آلومینیوم از صنایع کاربردی و مهم در جهان است و به دلیل اهمیت آن همواره در ابعاد مختلف با چالش‌هایی متعددی روبرو می‌شود. یکی از این مورد مربوط به چالش های واردات آلومینیوم خام است. باوجودآنکه ایران دارای منابع غنی آلومینیوم است و در یک موقعیت استراتژیک قرار دارد؛ ولی همانند بسیاری دیگر از صنایع تحریم‌های جهانی مشکلات زیادی را در این حوزه برای ایران پدید آورده است.

به همین دلیل در حال حاضر ایران توان کافی برای تولید آلومینیوم خام را نداشته و مجبور است آلومینیوم خام را از کشورهای دیگر وارد کند. این شرایط موجب شده است تا شاهد تاثیر چالش های واردات آلومینیوم بر نورد داخلی نیز باشیم. برخی از چالش های واردات آلومینیوم خام عبارت‌اند از:

1. وابستگی به واردات و مشکل امنیت تأمین

یکی از مشکلات واردات آلومینیوم خام موجب افزایش وابستگی به کشور مبدأ شده که می‌تواند در شرایطی مانند بحران‌های جهانی یا شرایط تحریم امنیت تأمین آلومینیوم خام را به خطر اندازد. علاوه بر این، ممکن است برخی از کشورهای صادرکننده باهدف حفظ منابع یا کمبود منابع صادرات آلومینیوم خام خود را محدود کنند.

تعرفه های گمرگی ورق آلومینیوم

2. تعرفه های گمرگی ورق آلومینیوم

یکی دیگر از چالش ‌های واردات آلومینیوم خام تعرفه‌هایی است کشورها بر واردات آلومینیوم خام اعمال می‌کنند. حمایت از صنایع داخلی یکی از دلایل اعمال تعرفه‌های گمرکی ورق آلومینیوم است که البته می‌تواند مشکلاتی را برای صنایع داخلی وابسته به آلومینیوم پدید آورد. طولانی‌بودن ترخیص کالا، مقررات و بوروکراسی‌های گمرکی و هزینه‌های پنهان همگی می‌تواند چالش های واردات آلومینیوم را تشدید کند.

3. نوسان قیمت های جهانی

همانند فلزات دیگر، قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی تعیین می‌شود. فاکتورهای متعدد مانند نوسان در تقاضای جهانی آلومینیوم، تحولات سیاسی و اقتصادی متعدد و هزینه انرژی بر این قیمت‌گذاری تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم می‌گذارند. نوسانات شدید قیمت چالش‌هایی را در زمینه برنامه‌ریزی مالی دولت‌ها برای واردات آلومینیوم پدید می‌آورد.

4. تحریم‌ های بین‌المللی

ایران به دلیل قرارگیری در فهرست تحریم‌های بین‌المللی با چالش های واردات آلومینیوم خام و بسیاری دیگر از فلزات و مواد اولیه دیگر روبرو است. وجود تحریم‌ها محدودیت‌های زیادی را در زمینه پرداخت‌های بانکی، بیمه، حمل‌ونقل و دسترسی به بازارهای جهانی پدید می‌آورد. به‌عنوان‌مثال در موارد بسیاری پرداخت هزینه از طریق سیستم بانکی بین‌المللی پیچیده یا با محدودیت‌ها و مشکلاتی روبرو می‌شود.

5. کاهش کیفیت

از دیگر چالش های واردات آلومینیوم خام که بر فرایند نورد آلومینیوم نیز تأثیر می‌گذارد کاهش کیفیت محصولات نهایی است. ممکن است به دلیل مشکلات واردات آلومینیوم خام کارخانه‌های نورد از مواد اولیه با سطح کیفی پایین استفاده کنند. نتیجه اینکه محصول نهایی حاصل از نوردکاری کیفیت لازم و استاندارد را ندارد. کیفیت و قیمت رقابتی در بازارهای بین‌المللی اهمیت زیادی دارد. کاهش کیفیت محصول نهایی بر بازارهای داخلی و صادرات تأثیر منفی گذاشته و می‌توان این مورد را از مهم‌ترین موارد تاثیر چالش های واردات آلومینیوم بر نورد داخلی نام برد.

6. عدم توازن در بازار

مورد دیگر درباره تاثیر چالش های واردات آلومینیوم بر نورد داخلی رقابت نابرابر بین صاحبان صنعت نورد و تولیدکنندگان است. واحدهای نوردکاری که به آلومینیوم خام باکیفیت و منابع ارزی دسترسی دارند می‎توانند به‌سهولت مواد اولیه خود را تهیه کرده و محصولاتی باکیفیت تولید کنند. این امر موجب بروز رقابت نابرابر بین تولیدکنندگان داخلی، عدم توازن در بازار و تفاوت در قیمت‌گذاری می‌شود.

7. چالش های واردات آلومینیوم خام؛ افزایش قیمت نهایی محصول نوردکاری

به دلیل نوسانات قیمت جهانی فلزات مختلف و ازجمله آلومینیوم و هزینه‌هایی مانند تعرفه های گمرکی ورق آلومینیوم، حمل‌ونقل و ارز قیمت آلومینیوم وارداتی افزایش می‌یابد. افزایش قیمت به طور مستقیم بر قیمت محصول نهایی تأثیر گذاشته و باعث کاهش رقابت‌پذیری در بازار داخلی در برابر محصولات وارداتی و محصولات جایگزین می‌شود. علاوه بر این افزایش هزینه مواد اولیه و محدودیت در افزایش قیمت فروش منجر به کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان می‌شود.

نتیجه اینکه چالش های واردات آلومینیوم خام موجب بروز اختلال در زنجیره تأمین، کاهش تولید، کاهش کیفیت محصولات، افزایش هزینه‌ها و کاهش توان رقابتی در بازار داخلی و خارجی می‌شود.

تعرفه های گمرکی ورق آلومینیوم

تعرفه های گمرکی ورق آلومینیوم

یکی دیگر از چالش های واردات آلومینیوم خام تعرفه‌های گمرکی است. تعرفه های گمرکی ورق آلومینیوم از ابزارهای سیاست‌گذاری اقتصادی است که اثرات متعددی بر بازار آلومینیوم می‌گذارد. هرکدام از کالاهایی که وارد گمرک می‌شوند دارای یک کد تعرفه گمرکی هستند. برای ترخیص شمش آلومینیوم از گمرک واردکنندگان باید مراحل مختلفی را طی کنند که عبارت‌اند از:

  • ارائه مدارک لازم مانند کارت بازرگانی، برگه ترخیص، مجوز ثبت سفارش، فهرست عدل‌بندی و…
  • کسب مجوزهای لازم از سازمان‌های مربوط مانند سازمان انرژی اتمی، وزارت صنعت و معدن و سازمان حفاظت از محیط‌زیست
  • مرحله کنترل گمرک که بعد از ارائه مدارک لازم و بررسی کارشناسان برگه ترخیص صادر می‌شود.
  • بارگیری و خروج کالا از گمرک با مراجعه به صندوق صدور پروانه و دریافت پروانه خروج کالا از گمرک

در مواردی ممکن است تعرفه‌های گمرکی هم به چالش های واردات آلومینیوم خام اضافه شده و واردکنندگان را با دشواری‌هایی مواجه کنند.

تعرفه های گمرکی ورق آلومینیوم و شمش آلومینیوم بر حسب کیلوگرم در ادامه آمده است:

  • تعرفه گمرکی انواع شمش آلومینیوم، تحت ردیف 7601 (76011000- 76012000) قرار می‌گیرد.
  • کد تعرفه برای شمش آلومینیوم اصل با خلوص 99.9 درصد، 76011000 با حقوق ورودی یک درصد و اولویت کالایی 23 است.
  • تعرفه گمرکی برای ترخیص شمش‌های آلومینیوم حاصل از ذوب دوباره، 76012000 با حقوق ورودی 4 درصد و اولویت کالایی 23 است.

همچنین از دیگر چالش های واردات آلومینیوم خام هزینه‌هایی است که به دلیل شرایط بازار و تحریم دائماً در حال افزایش است. این مورد نیز به‌صورت غیرمستقیم می‌تواند تاثیر چالش های واردات آلومینیوم بر نورد داخلی باشد. این هزینه‌ها می‌تواند موارد زیر را شامل شود:

  • هزینه باربری و انبارداری گمرک
  • هزینه کارشناسی کالا
  • هزینه‌های بارگیری
  • سود بازرگانی کالا
  • عوارض و حقوق گمرکی
  • هزینه تخلیه کالا
  • مالیات بر ارزش افزوده و مالیات علی‌الحساب 4 درصد

جمع‌بندی

آلومینیوم یکی از فلزات پرکاربرد، مهم و به عبارتی استراتژیک محسوب می‌شود. این فلز با دارابودن ویژگی‌های منحصربه‌فرد مانند وزن سبک، مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی، رسانایی حرارت و جریان برق و… در صنایع مختلف کاربرد دارد. باوجود ذخایر آلومینیوم در ایران به دلیل تحریم‌های بین‌المللی ما از کشورهای واردکننده آلومینیوم خام هستیم و البته دراین‌بین با چالش‌های متعددی هم روبرو می‌شویم.

وابستگی به واردات و مشکل امنیت تأمین، کاهش کیفیت و نوسان قیمت جهانی از چالش های واردات آلومینیوم خام هستند. این چالش‌ها بر صنعت نورد آلومینیوم در داخل کشور نیز تأثیر می‌گذارد. کاهش کیفیت، عدم توازن در بازار و رقابت نابرابر بین تولیدکنندگان از موارد تاثیر چالش های واردات آلومینیوم بر نورد داخلی هستند. علاوه بر این‌ها تعرفه های گمرکی ورق آلومینیوم هم در بسیاری از موارد می‌تواند چالش‌هایی را برای واردکنندگان پدید آورد. نوسان بازار ارز و تأثیر آن بر بازار داخلی بر هزینه‌های گمرک نیز تأثیر گذاشته و دشواری‌هایی را برای این صنعت در داخل کشور به وجود می‌آورد.

شرکت طلوع نورد پارس از مهم‌ترین تولیدکنندگان ورق آلومینیوم، گرده آلومینیوم و از فعالان آنیل و نوردکاری است. این شرکت در طول بیش از 4 دهه همواره به دنبال توسعه و بهبود فرایندهای تولید و تنوع محصولات خود بوده و کیفیت را سرلوحه تولیدات خود قرار داده است. پیروی از استانداردهای بین‌المللی، رعایت حقوق مصرف‌کنندگان و نوآوری در تولید محصولات از استراتژی‌های این شرکت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید محصول و مشاوره با کارشناسان این مجموعه می‌توانید از طریق بخش تماس با ما اقدام کنید.

 

مقالات مشابه