ورق آلومینیوم چیست؟ عوامل مؤثر بر قیمت ورق آلومینیوم

یکی از متریال‌های پرکاربرد در صنایع مختلف مانند صنایع نظامی، غذایی، ساختمانی، صنایع دارویی و شیمیایی ورق آلومینیوم است. قیمت ورق آلومینیوم به عوامل مختلفی مانند هزینه تولید و نرخ ارز بستگی دارد. این ورق‌ها ازطریق نورد گرم در کارخانه تولید می‌شود و انعطاف‌پذیری یکی از ویژگی‌ های ورق آلومینیوم است.

این محصول به دلیل وزن سبک، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت بالا در هدایت الکتریکی و حرارتی و همچنین قابلیت بازیافت در صنایع مختلف به‌صورت گسترده کاربرد دارد. از دیگر عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم می‌توان اندازه و ضخامت ورق و حجم سفارش را نام برد.

 

ورق آلومینیوم چیست؟

 

ورق آلومینیوم چیست؟

یکی از محصولات کارخانه‌های نورد گرم ورق آلومینیوم است که در صنایع مختلف به‌عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود. با نگاهی بر تاریخچه آلومینیوم در صنعت مشخص می‌شود که استفاده جدی از این فلز از قرن 19 آغاز شده و به‌عنوان رقیبی سرسخت برای سایر فلزات محسوب می‌شود.

استحکام، انعطاف‌پذیری، قدرت رسانایی حرارتی و الکتریکی بالا و مقاومت در برابر خوردگی از ویژگی های ورق آلومینیوم و از مهم‌ترین دلایل کاربرد وسیع آن در صنایع مختلف است. این عوامل بر قیمت ورق آلومینیوم تأثیر می‌گذارند. در فرایند تولید ورقه‌های آلومینیوم اسلب یا شمش آلومینیوم در پروسه نورد گرم به ورق آلومینیوم تبدیل می‌شود.

ورقه‌های آلومینیوم به دو صورت رول و شیت تولید می‌شوند و در قرن 19 جایگزین فلز قلع شدند. هزینه برق یکی از عوامل اثرگذار بر قیمت آلومینیوم است؛ زیرا تولید یک تن آلومینیوم نیازمند مصرف 15.000 کیلووات‌ساعت برق است و میزان عرضه و تقاضا، حجم تولید و همین‌طور میزان برق مصرفی همگی از عومل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم هستند.

فرایند تولید ورق آلومینیوم

برای داشتن ورق آلومینیوم به صورتی که بتوان آن را در صنایع مختلف مصرف کرد باید چند مرحله انجام شود و انجام این مراحل نیازمند صرف هزینه‌های بالایی است که از عوامل اثرگذار بر قیمت ورق آلومینیوم محسوب می‌شوند. مراحل مختلف فرایند تهیه و تولید آلومینیوم عبارت‌اند از:

1. مرحله ریخته گری

در ابتدا سنگ آلومینیوم که از معدن استخراج شده تحت دمای بالا به پودر سفیدی تبدیل شده و در ادامه با عناصر مختلف مانند کربن ترکیب می‌شود. محصول این فرایند شمش آلومینیوم است. در این مرحله شمش آلومینیوم را ذوب کرده و به‌صورت مذاب ریخته‌گری انجام می‎شود. ضخامت ریخته‌گری 10-8 میلیمتر است.

2. مرحله نورد

این مراحله به دو قسمت زیر تقسیم می شود که به شرح زیر است:

مرحله نورد گرم: در مرحله دوم از تولید ورقه‌های آلومینیومی اسلب‌های آلومینیومی از بین غلتک‌های سنگین عبور کرده و تحت‌فشار قرار می‌گیرند. اعمال فشار موجب کاهش ضخامت اسلب‌ها می‌شود. این فرایند شامل دو مرحله نورد رفت و برگشتی و نورد نهایی است. دشوار بودن مراحل تولید هم بر قیمت ورق آلومینیوم اثر می‌گذارد. در فرایند نورد، آلومینیوم به‌اندازه‌ای تحت کشش قرار می‌گیرد تا از تنش‌هایی که ممکن است بعداً ایجاد شود، جلوگیری کنند.

نورد سرد: بعد از خروج از مرحله نورد گرم، آلومینیوم وارد مرحله سوم یعنی نورد سرد می‌شود. در این مرحله دمای نهایی محصول کاهش می‌یابد تا به سطح یکنواخت و ضخامت نهایی برسد. محصولی که در این مرحله به دست می‌آید محصول نهایی است که به‌صورت ورق یا رول درآمده است.

برای تولید اغلب ورقه‌های آلومینیومی تنها مرحله نورد گرم اجرا می‌شود؛ ولی برای تولید برخی دیگر مرحله سوم نیز اجرا می‌شود که می‌تواند بر افزایش قیمت ورق آلومینیوم اثر بگذارد.

3. اصلاح و تمیزکردن

در ادامه فرایندهای تولید ورق آلومینیوم، در مرحله سوم لبه‌های نامنظم رول‌ها اصلاح می‌شوند. همچنین در این مرحله روغنی که در مراحل نورد آلومینیوم استفاده شده و روی غلتک‌ها باقی‌ مانده است از رول‌های ریخته‌گری پاک می‌شوند.

4. بازپخت و بسته‌بندی

در آخرین مرحله تولید آلومینیوم رول‌های آلومینیوم برای مدت‌زمان مشخصی در دمای ثابت درون کوره‌ها قرار می‌گیرند تا عملیات بازپخت انجام شود. وجود این مرحله ضروری است؛ زیرا موجب بهبود ویژگی‌های مکانیکی رول‌ها می‌شود. با تغییر درجه‌حرارت کوره اندازه دانه‌های ورق آلومینیوم و همچنین خواص مکانیکی و کششی آن تغییر می‌کند. بعد از عملیات بازپخت ورق‌ها در دمای اتاق یا در کوره به‌صورت مصنوعی سرد شده و به‌صورت ورق یا رول بسته‌بندی و به‌عنوان محصول نهایی وارد بازار می‌شوند. نکته مهم درباره سردشدن آلومینیوم اینکه هرچقدر این فلز بیشتر سرد شود مقاومت آن نیز بیشتر خواهد شد.

 

قیمت ورق آلومینیوم؛ انواع ورق آلومینیم

 

قیمت ورق آلومینیوم؛ انواع ورق آلومینیم

ورق آلومینیوم بر اساس فاکتورهای مختلف به انواع مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند و عبارت‌اند از:

1. شکل ظاهری

ورق‌های آلومینیوم به دو صورت بدون برس و برس‌زده تولید می‌شوند. انواع ورق برس‌زده دارای سطح براق بوده و از آن‌ها در نمای ساختمان استفاده می‎‌شود. از این نمونه می‌توان آلومینیوم کامپوزیت و آنودایز شده را نام برد. انواع آلومینیوم بر اساس شکل ظاهری عبارت‌اند از:

1. ورق آلومینیوم ساده

ساده‌ترین نوع ورق‌های آلومینیوم است که بدون ایجاد هیچ تغییری در ظاهر آن‌ها، بعد از تولید به بازار عرضه می‌شوند. این نوع ورقه‌های آلومینیوم از آلیاژهای مختلف سری 1000، 2000، 3000، 5000، 6000 و 7000 هستند و در ابعاد مختلف تولید می‌شوند. ابعاد و اندازه یکی از عوامل مؤثر بر قیمت ورق آلومینیوم است.

2. ورق پلی آلومینیوم

پلی کرافت یا ورق پلی آلومینیوم از انواع دیگر ورق‌های آلومینیوم است که از یک‌ لایه ورق آلومینیوم، یک لایه کاغذ کرافت و یک لایه پلی‌اتیلن تشکیل شده است. لایه پلی کرافت موجود در این نوع ورق آلومینیوم عایق میعانات است و همچنین مانع  تشکیل پلی گالوانیک می‌شود؛ درنتیجه سطوح فلزی پوسیده نمی‌شوند. از آلیاژهای گروه 1000 و 3000 برای تولید این نوع ورق آلومینیوم استفاده می‌شود و محصول به‌صورت ورقه یا رول در طول دلخواه و عرض یک متر است. اندازه محصول نیز بر قیمت ورق آلومینیوم اثر می‌گذارد.

3. قیمت ورق آلومینیوم؛ ورق آلومینیوم رنگی

خاصیت رنگ‌پذیری یکی از ویژگی های ورق آلومینیوم است که موجب می‌شود تا از این محصول برای دکوراسیون داخلی و خارجی استفاده شود. دلیل رنگ‌پذیری آلومینیوم ناشی از سطح متخلخلی است که از عملیات آنودایزینگ روی ورقه‌های آلومینیوم انجام شده است.

برای رنگ‌آمیزی ورق‌های آلومینیوم از رنگ پودری الکترواستاتیک کوره‌ای استفاده می‌شود و این عامل موجب افزایش مقاومت ورق‌ها در برابر پوسیدگی و خوردگی می‌شود. این عامل نیز از عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم است.

ورق آلومینیوم آجدار

4. ورق آلومینیوم آجدار

یکی دیگر از انواع ورق‌های آلومینیومی پرکاربرد ورق آج‌دار است که در مقایسه با ورق آج‌دار فولادی وزن کمتری دارد. ازآنجایی‌که آلومینیوم سطحی صیقلی و صاف دارد  در برخی موارد اصطکاک کمتری داشته و درنتیجه کاربرد آن محدود می‌شود. به همین دلیل و برای افزایش اصطکاک و افزایش مقاومت در برابر لغزش، آج‌هایی روی ورقه‌ها ایجاد می‌شود. ایجاد آج روی ورقه‌ها نیز می‌تواند از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت ورق آلومینیوم باشد.

5. ورق آلومینیوم کامپوزیت یا ساندویچ پانل

نوع دیگری از ورق‌های آلومینیوم بر اساس شکل ظاهری، ورق‌های آلومینیوم کامپوزیت یا ساندویچ پانل هستند که با نام آلپولیک و آلوباند هم شناخته می‌شوند. این نوع ورق‌های آلومینیوم دارای یک لایه میانی از جنس پلی‌اتیلن ترموپلاستیک و دو لایه آلومینیوم در زیر و روی ورق هستند. از ویژگی‌های این نوع ورق آلومینیومی استحکام بالا و وزن سبک آن‌ها است که موجب سهولت در نصب و نگهداری آن‌ها می‌شود. ممانعت از نفوذ رطوبت، مقاوم در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی به دلیل وجود پوشش پلی‌اتیلن و هزینه مقرون‎به‌صرفه از ویژگی‌های این نوع ورق آلومینیوم است.

6. ورق آلومینیوم آنودایزشده

با استفاده از فرایند آنودایزینگ که یک روش الکتروشیمیایی است ضخامت لایه اکسید آلومینیوم فلز افزایش می‌یابد. این فرایند موجب افزایش مقاومت فلز آلومینیوم به خوردگی و آسیب‌های دیگر شده و همچنین موجب چسبیدن بهتر رنگ، فیلم یا چسب به سطح آلومینیوم می‌شود. از این نوع آلومینیوم برای تولید قطعات خودرو، ابزارهای ورزشی و آشپزی، تلفن‌های هوشمند و… استفاده می‌شود.

7. ورق آلومینیوم سوراخ‌دار

از انواع ورق آلومینیوم سوراخ‌دار برای مواردی استفاده می‌شود که ویژگی‌های زیبایی اهمیت بیشتری داشته باشد. برای مواردی مانند محیط‌های کارخانه و آزمایشگاه، صنایع غذایی، طراحی داخلی و خارجی، ساخت صفحات نمایش، ساخت انواع کف و سقف، سایه‌های خورشیدی و… از این نوع ورق آلومینیوم استفاده می‌شود.

قیمت ورق آلومینیوم؛ نوع آلیاژ

2. قیمت ورق آلومینیوم؛ نوع آلیاژ

ورق‌های آلومینیوم بر اساس نوع آلیاژ در چند گروه متفاوت دسته‌بندی می‌شوند که عبارت‌اند از:

  • سری 1000: خالص‌ترین نوع ورق آلومینیوم
  • سری 2000: شامل آلومینیوم و مس
  • سری 5000: شامل آلومینیوم و منیزیم
  • سری 6000: شامل آلومینیوم، سیلیکون و منیزیم
  • سری 7000: شامل آلومینیوم و روی

3. میزان ضخامت

یک تقسیم‌بندی دیگر ورق آلومینیوم بر اساس ضخامت آن است که در دو گروه ضخیم و نازک قرار گرفته و عبارت‌اند از:

1. ورق آلومینیوم ضخیم

همان‌طور که از نام آن مشخص است این نوع ورق آلومینیوم ضخیم‌تر بوده و درنتیجه استحکام بیشتری هم دارد؛ ولی دارای وزن سبک و قیمت مناسب است. مقاومت بالا در برابر خوردگی، شکل‌پذیری آسان و سهولت در جوش‌پذیری و ماشین‌کاری از ویژگی‌های این نوع ورق آلومینیوم است. از ورق آلومینیوم ضخیم در صنایعی مانند ساخت نرده، ساخت کابینت‌های آشپزخانه، صنایع دریایی، داروسازی، پروفیل، لوله‌های آلومینیومی و… استفاده می‌شود.

2. ورق آلومینیوم نازک

در مقایسه با ضخامت کمتر ورق آلومینیوم نازک مقاومت آن بیشتر است. وزن سبک، قابلیت حمل آسان‌تر و قیمت مناسب از دیگر ویژگی‌های این نوع ورق آلومینیوم است. همانند سایر انواع ورق آلومینیوم شکل‌پذیری آسان و مقاومت بالا دربرابر زنگ‌زدگی و خوردگی از دیگر مزایا و ویژگی‌های این نوع ورق آلومینیوم است. این محصول رسانای بسیار خوبی برای الکتریسیته و گرما بوده و از آن به‌عنوان عایق برای ساخت دکوراسیون هم استفاده می‌شود. ساختمان‌سازی، صنعت حمل‌ونقل، خودروسازی، صنایع نظامی، داروسازی و لوازم خانگی از موارد کاربرد این نوع ورق آلومینیوم هستند.

 

مزایا و ویژگی های ورق آلومینیوم

 

مزایا و ویژگی های ورق آلومینیوم

استحکام بالا و چگالی پایین از ویژگی های ورق آلومینیوم است که موجب شده در بسیاری از صنایع از آن استفاده شود. مهم‌ترین مزایای ورق آلومینیوم عبارت‌اند از:

1. وزن سبک

آلومینیوم با چگالی 2.7 گرم بر سانتی‌متر مکعب از فلزات سبک محسوب می‌شود و وزنی برابر یک سوم فولاد دارد. وزن سبک آلومینیوم موجب کاهش مصرف انرژی و صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود. آلومینیوم به دلیل وزن و چگالی پایین در صنایعی مانند هواپیماسازی و کشتی‌سازی کاربرد زیادی دارد.

2. قابلیت بازتاب

از دیگر ویژگی های ورق آلومینیوم این است که این فلز نور مرئی و گرما را به‌خوبی بازتاب می‌دهد. به‌عنوان‌مثال سقف‌های خنک‌کننده‌ای که از آلومینیوم روکش‌دار با انعکاس 95 درصدی نور خورشید ساخته می‌شوند بخش زیادی از نور را بازتاب داده و موجب کاهش حرارت داخل ساختمان می‌شوند. این ویژگی منحصربه‌فرد نیز موجب می‌شود تا قیمت ورق آلومینیوم افزایش یابد.

3. مقاومت در برابر خوردگی و پوسیدگی

بر روی ورق آلومینیوم یک پوشش نازک اکسید تشکیل می‌شود که به‌عنوان محافظ عمل می‌کند. این لایه محافظ از تماس فلز با عوامل محیطی مانند رطوبت و سایر شرایط جوی جلوگیری کرده و موجب افزایش مقاومت فلز در برابر خوردگی و پوسیدگی می‌شود.

4. قابلیت بازیافت

از دیگر ویژگی‌هایی که می‌تواند به طور غیرمستقیم بر قیمت ورق آلومینیوم اثر بگذارد امکان بازیافت این فلز است. در زمان بازیافت ورق آلومینیوم بالغ بر 90 درصد انرژی لازم برای تولید ورق آلومینیوم اولیه ذخیره می‌شود. قابلیت بازیافت از مهم‌ترین تاثیرات آلومینیوم بر محیط زیست است.

5. قیمت ورق آلومینیوم؛ شکل پذیری

فلز آلومینیوم خاصیت شکل‌پذیری داشته و دارای نقطه ذوب پایینی است. به همین دلیل می‌توان آن را به شیوه‌های مختلف در شرایط مذاب پردازش کرد. این ویژگی موجب می‌شود تا از آلومینیوم برای مواردی که نیازمند کاربرد قطعات با اشکال مختلف است استفاده شود.

6. قابلیت رسانایی و هدایت جریان الکتریکی

ورق آلومینیوم به‌عنوان یک رسانای الکتریکی و حرارتی بسیار خوب عمل می‌کند و در مقایسه با مس عملکردی دوبرابری در انتقال گرما و الکتریسیته دارد. به همین دلیل آلومینیوم گزینه بسیار مناسبی برای خطوط اصلی انتقال نیرو است. علاوه بر این، در مواردی مانند چراغ‌های ال‌ای‌دی و مادربوردهای کامپیوتر که تخلیه سریع گرما لازم است به‌عنوان یک رسانای حرارتی بسیار مناسب عمل می‌کند. این عامل نیز می‌تواند عاملی برای افزایش قیمت ورق آلومینیوم باشد.

قابلیت پرداخت سطح، غیرقابل‌نفوذ، غیرسمی، بدون بو و استحکام در دمای پایین از دیگر ویژگی‌های آلومینیوم است. داشتن این ویژگی‌ها به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر قیمت ورق آلومینیوم تأثیر می‌گذارند.

 

عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم

 

عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم

فلز آلومینیوم یکی از فلزات پرکاربرد در صنایع مختلف است و طی فرایند دو یا سه‌مرحله‌ای شمش آلومینیوم به شکل ورقه آلومینیوم یا رول‌های آلومینیوم درمی‌آید. هزینه مصرف برق در فرایند تولید بر قیمت ورق آلومینیوم تأثیر می‌گذارد. قابلیت رسانایی، قابلیت بازیافت، و چگالی پایین برخی از ویژگی های ورق آلومینیوم هستند. در ادامه عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم را بررسی می‌کنیم.

1. قیمت جهانی آلومینیوم

یکی از عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم قیمت جهانی این فلز ارزشمند است. قیمت فلزات توسط بورس‌های فلزی بین‌المللی تعیین می‌شود و تعیین قیمت متأثر از میزان عرضه و تقاضای جهانی، نوسانات ارز و هزینه‌های استخراج، تولید و فراوری است.

2. نوع ورق آلومینیوم و کیفیت آن

از دیگر عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم میزان کیفیت و نوع محصول ازنظر شکل ظاهری است. ورق‌های آلومینیوم در انواع ساده، آج‌دار و پانچ تولید می‌شوند. کیفیت بهتر موجب افزایش قیمت ورق آلومینیوم می‌شود. علاوه بر این، برخی ورق‌های آلومینیوم ویژگی‌های فنی خاص‌تری دارند که موجب افزایش مقاومت آن‌ها در برابر حرارت بالا یا عوامل جوی می‎شود.

3. کارخانه تولیدکننده ورقه آلومینیوم

عامل دیگری که می‌تواند قیمت ورق آلومینیوم را تحت‌تأثیر قرار دهد کارخانه تولیدکننده است. کارخانه‌هایی که ظرفیت بالایی برای تولید این محصول دارند به دلیل تولید در مقیاس بزرگ‌تر، هزینه‌های تولید را کاهش داده و قیمت رقابتی ارائه می‌دهند.

همچنین کارخانه‌هایی که در تولید ورق آلومینیوم از تجهیزات پیشرفته‌تر استفاده می‌کنند محصولاتی با بهترین کیفیت ارائه داده و ویژگی های ورق آلومینیوم از کیفیت بالایی برخوردار است. رعایت استانداردهای بین‌المللی نیز از دیگر عوامل اثرگذار بر قیمت محصول نهایی است.

علاوه بر عواملی که گفته شد فاکتورهای دیگری مانند شرایط فصلی و آب‌وهوایی، نوسانات بازارهای مالی و بورس فلزات، تعرفه‌ها و قوانین تجاری و میزان موجودی و عرضه بازار نیز به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر قیمت ورق آلومینیوم تأثیر می‌گذارند. علاوه بر این، ظرفیت‌های تولید ورق های آلومینیومی در کشور و چالش‌های این صنعت  نیز می‌تواند از عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم باشد.

 

قیمت ورق آلومینیوم؛ موارد کاربرد ورق آلومینیوم

 

قیمت ورق آلومینیوم؛ موارد کاربرد ورق آلومینیوم

ویژگی‌هایی مانند انعطاف‌پذیری، خاصیت رسانایی بالا، چگالی کم و رنگ‌پذیری موجب شده است تا از این فلز ارزشمند در صنایع مختلف استفاده شود. صنایعی که از ورق آلومینیوم در آن‌ها استفاده می‌شود عبارت‌اند از:

  • صنایع هوایی
  • صنایع نظامی
  • صنایع خودروسازی
  • صنایع دریایی
  • صنایع غذایی
  • ساختمان‌سازی
  • صنایع دارویی
  • صنایع بسته‌بندی
  • صنایع برق و الکترونی
  • صنعت ساخت‌وساز دکوراسیون

جمع‌بندی

فلز آلومینیوم با داشتن ویژگی‌های منحصربه‌فرد یکی از فلزات پرکاربرد در صنایع مختلف است. خاصیت شکل‌پذیری، رسانایی بالای حرارت و الکتریسیته، قابلیت بازتاب نور، مقاومت بالا در برابر شرایط جوی و محیطی و قابلیت بازیافت برخی از ویژگی های ورق آلومینیوم هستند. قیمت ورق آلومینیوم به عوامل مختلفی مانند هزینه تولید و نرخ ارز بستگی دارد. علاوه بر این، نوع ورق و کیفیت آن، کارخانه تولیدکننده، قیمت جهانی آلومینیوم و میزان عرضه و تقاضا از دیگر عوامل موثر بر قیمت انواع ورق آلومینیوم هستند.

شرکت نورد پارس یکی از مهم‌ترین فعالان صنعت نورد آلومینیوم است و از برترین تولیدکنندگان گرده‌ها و ورق‌های آلومینیومی محسوب می‌شود. این شرکت در تولید محصولات خود از برترین تکنولوژی و تجهیزات مدرن دنیا استفاده می‌کند. بهترین کیفیت، احترام به حقوق مصرف‌کننده و تنوع محصولات از مهم‌ترین اهداف شرکت طلوع نورد پارس هستند. برای مشاوره و دریافت اطلاعات بیشتر به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.

مقالات مشابه